QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Mindennapra IKT! - őszi szünet - szerda

Mindennapra IKT!

 

Ajándék az őszi szünetre:

A hét mindegyik napján "felvillantok" egy weboldalt, amely valamilyen okból érdekes volt a számomra. Remélem, hasznos lesz nektek is, és így bővül mindannyiunk digitális tolltartója!

 

Őszi szünet - 3. nap

Kedvencem a gamification, folyamatosan keresek olyan lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy sokszínű értékelési rendszert dolgozhassak ki tanítványaim számára.

A jelvények készítése azonban nemcsak ehhez, hanem a magyarórák témájához is kapcsolható pl. szereplők jellemző tulajdonságait jelölő logók létrehozása során, de el tudom képzelni azt is, hogy matematikaórán megismert mértani formák begyakorlása történik így.

A Desingevo (https://www.designevo.com/apps/logo/) jelvények, logók alkotására alkalmas oldal. Könnyen kezelhető felület, amely regisztráció nélkül használható.

 

Számtalan alakzat, ikon és betűtípus közül választhatunk. Eldönthetjük, hogy ezek egymáshoz viszonyítva milyen irányban helyezkedjenek el egymástól, milyen színűek legyenek. Méretezhetjük is, amit egy pontozott háttérbeállítás is segít.

Az előnézet menüpont megmutatja, hogy amit létrehoztunk, hogyan nézne ki névjegykártyán, papíron, pólón, weboldalon...

Az elkészült produktumot letölthetjük, megoszthatjuk közösségi oldalakon, sőt kapunk egy beágyzási kódot is, ami elősegíti a weboldalakra, blogokra való beillesztését.

Kreatív elképzeléseket kívánok! :)

Digitális portfólió kötelezően Nógráditól

Digitális portfólió kötelezően Nógráditól

 

Kötelező olvasmánynak Nógrádi Gábortól a Petepite és Az anyu én vagyok című regényt választottam a hatodik évfolyamos tanítványaimnak. A fiúk a Petepitét, ahol az apa a fiával cserélt testet, a lányok Az anyu én vagyok művet kapták, ahol az anya a lányával váltott testet.

A tartalom maximálisan megfelelt életkori sajátosságaiknak, igényeiknek, humoruknak.

A digitális feldolgozás előtt, hétről hétre kijelöltem a regényből fejezeteket, amelyek feldolgozására egy hetük volt, ez magába foglalta a különböző részek olvasását, a szövegértési és szövegalkotási feladatokat.

 

Ezután következett a digitális értelmezés, amelynek a végén a párba állított tanulók bemutatták digitális portfóliójukat.

Akik olvasták már, hogy milyen programokkal dolgozom, lehet, hogy unalmasnak tartják, hogy ugyanazok jelennek meg hasonló felépítésű feladatsoron, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján, amikor is sok-sok projektet valósítottam meg a volt nyolcadikosaimmal, már tudom, hogy hova szeretném eljuttatni a gyerekeket, és ehhez milyen lépések szükségesek. Ma már tudatosabb vagyok...

Így a digitális tolltartó kiépítéséhez és bővítéséhez a diákoknak folyamatosan használniuk kell azokat a applikációkat, amelyeket már ismernek, és természetesen szélesíteni kell új programokkal is ezeket.

Ezen a évfolyamon az egyik osztállyal dolgoztam már digitálisan, a másikkal idén találkoztam először, ezért a megvalósítás során a programok megismerése, a tartalom létrehozása több időt igényelt az "új" csapatnak, a "régi motorosoknak" pedig szükségessé vált a plusz feladat.

Minden tanulópárnak előzetesen elkészítettem a digitális faliújságját, amelyen az elkészült produktumokat összegyűjtötték. Mivel vizuális ingereken felnövő gyerekekről van szó, így maximálisan lekötötte őket a képes feladványok megoldása.

 

Feladatok


1. Ismerjük meg az írót!

A. Keressétek fel az író honlapját és olvassátok el az Életem menüben található életrajzi adatokat.

A honlap elérhető itt.


B. Gyűjtsétek ki a legfontosabb szavakat, amelyekből következtethetünk életére, majd készítsetek ezekből szófelhőt!

Szófelhőkészítő program elérhető itt.


C. Az elkészült szófelhőt töltsétek le, majd helyezzétek el a digitális faliújságotokon!


2. Szereplők és helyszínek


A. Készítsetek Qr-kódot!
Kire gondoltam? - játék --> írjatok egy-egy mondatot kedvenc szereplőtökről. A mondatot rejtsétek el mobilkódban.

Qr-kód generátor elérhető itt.

Az elkészült kódot töltsétek fel a faliújságotokra!

B. Mobiljáték készítése

Rajzold le kedvenc jelenetedet és keltsd életre!

Olvasd be a Draw your game applikációval és menj végig a pályádon!

Fényképezzétek le a megrajzolt pályát és töltsétek fel a faliújságodra!
3. Szereplők és helyszín!

A. Töltsd le a Play Áruházból a Graffiti Maker alkalmazást.

Lépj a Makergraffiti menüre és gépeld be a kedvenc szereplőd nevét. Create gomb érintése után tudod színezni a betűket a Details gombra lépve.
Az Editing TOP tartalmazza, hogy mikor melyik elemet szerkeszted.

Base - a betű színe
Outline - a betű vonala
style 1 - a betűn lévő alsó elemek
style 2 - gömbelemek színe
Shadow - betű árnyéka
Highlight - betűvonal részlete
Background - háttér színe

Ha a betűket megérinted el is mozdíthatod a helyükről.

Az elkészült remekműről készítsetek képernyőképet és töltsétek fel a faliújságra!
B. Készítsétek el a regény 5 szereplőjének logóját!

Válasszatok olyan képet, amely tükrözi azt, hogy ők milyen emberek, és írjátok mellé a nevét!

Ehhez töltsétek le a Logo Maker Free applikációt, majd oldjátok meg a feladatot!

Természetesen rakjátok fel az elkészült logókat a faliújságotokra, és a cetlire írjátok rá, hogy miért jellemzi a logó a választott szereplő egyéniségét.
4. feladat: reklámozd poszteren a könyvet és az írót! 

Miért érdemes elolvasni a regényt? Írj pár mondatos könyvajánlót!

Poszterkészítő program elérhető itt.
5. feladat: vélemények

Digitális faliújságotokra:

1. cetli: írd le, hogy melyik feladat volt a kedvenced és miért?
2. cetli: fogalmazd meg, hogy milyen volt digitálisan dolgozni?
3. cetli: mi az előnye és mi a hátránya a digitális feldolgozásnak?


A prezentálás gyakorlása, a kijelölt előadói szempontok teljesítése sem könnyű feladat, de már alakul ez is. Digitális portfóliójuk egy szelfivel lett teljes.

Többségüknek a logókészítés tetszett a legjobban, nekem is ez került a szívemhez a legközelebb. A logó segítségével nemcsak egy-egy szóval, hanem képpel is kifejezhető, amit az adott szereplőről gondolunk, na, meg hát a saját vállalkozás logójának megtervezésénél is milyen jó lesz ennek ismerete... ;)

A poszter készítése is új feladat volt, rengeteg sablon közül lehetett válogatni, itt is fontos volt a figyelemfelkeltő mondatok meggfogalmazása, a hozzákapcsolódó képek, háttér, színek, betűtípusok kiválasztása, az egyes elemek elhelyezése.

Szeretném összegyűjtögetni munkáikat, hogyha nyolcadikosok lesznek összeválogathassák digitális megoldásaikat és elkészíthessék tanulói gyűjteményüket.

A prezentációkat nemcsak én, hanem önmaguk és társaik is értékelték azonos szempontok figyelembevételével. A bemutatók során számos összefüggésre és apró részletre mutattak rá a regényből a gyerekek, illetve megfogalmazódott bennük, hogy nem biztos, hogy olyan jó a felnőtteknek, nem cserélnének helyet velük.