Mindennapra IKT!

 

Ajándék az őszi szünetre:

A hét mindegyik napján "felvillantok" egy weboldalt, amely valamilyen okból érdekes volt a számomra. Remélem, hasznos lesz nektek is, és így bővül mindannyiunk digitális tolltartója!

 

Őszi szünet - 5. nap

 

Sokszor bizonyul rövidnek a 45 perces tanóra, emiatt éppen arra jut a legkevesebb idő, amire nagy szüksége lenne pedagógusnak és diáknak egyaránt, azaz a visszajelzésre. Olyan visszacsatolásokra gondolok, amelyek kifejezik az adott órához kapcsolódó érzelmeket, gondolatokat, ami csak egy röviden megfogalmazott reflexió.

Az Acquainted oldal, regisztrációt követően, pontosan erre nyújt megoldást, azaz egy olyan felületet biztosít, ahol pillanatok alatt feltehetünk egy kérdést, amire ugyanennyi idő alatt megkaphatjuk a választ is. Olyan, mint egy közvéleménykutatás, ráadásul chat-hez hasonló felületen zajlik.

Három lépés van, amit végre kell hajtanunk:

1. címadás, leírás, elköszönő üzenet

2. kérdés/ek + válasz/ok (megjegyzés/ek)

3. háttér és a betűk színeinek beállítása

Preview menüpont segítségével szerkesztés közben megnézhetjük, hogy hogyan néz ki mindaz, amit már beállítottunk.

A válaszok mellé megjegyzéseket fűzhetünk, linket is mellékelhetünk hozzá, ami esetleg magyarázatot jelenthet, vagy arra sarkallhatja a diákokat, hogy utánanézzenek az adott dolognak.

Az elkészült kérdést megoszthatjuk közösségi oldalakon, valamint linket és beágyazási kódot is kapunk hozzá, tehát saját és/vagy az iskolai honapon is közzétehetjük.

Azt is el tudom képzelni, hogy a szülőket vagy az intézmény egyéb külső kapcsolatait kérdezzük meg éppen az aktuális programok, vagy az iskola életéhez kötődő változtatások előtt. A diákok "hogyan érezted magad az órán", "melyik feladat volt a kedvenced", "melyik digitális felületet használnád ezután", "melyik szó fejezi ki leginkább, amit az adott témával kapcsolatban az eszedbe jut" stb.. zárt kérdésekkel is "bombázhatjuk".

Az eredményeket egy diagramban, százalékos elosztásban kapjuk meg.

Sok pozitív visszajelzést kívánok! ;)