QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Mindennapra IKT! - őszi szünet - szerda

Mindennapra IKT!

 

Ajándék az őszi szünetre:

A hét mindegyik napján "felvillantok" egy weboldalt, amely valamilyen okból érdekes volt a számomra. Remélem, hasznos lesz nektek is, és így bővül mindannyiunk digitális tolltartója!

 

Őszi szünet - 3. nap

Kedvencem a gamification, folyamatosan keresek olyan lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy sokszínű értékelési rendszert dolgozhassak ki tanítványaim számára.

A jelvények készítése azonban nemcsak ehhez, hanem a magyarórák témájához is kapcsolható pl. szereplők jellemző tulajdonságait jelölő logók létrehozása során, de el tudom képzelni azt is, hogy matematikaórán megismert mértani formák begyakorlása történik így.

A Desingevo (https://www.designevo.com/apps/logo/) jelvények, logók alkotására alkalmas oldal. Könnyen kezelhető felület, amely regisztráció nélkül használható.

 

Számtalan alakzat, ikon és betűtípus közül választhatunk. Eldönthetjük, hogy ezek egymáshoz viszonyítva milyen irányban helyezkedjenek el egymástól, milyen színűek legyenek. Méretezhetjük is, amit egy pontozott háttérbeállítás is segít.

Az előnézet menüpont megmutatja, hogy amit létrehoztunk, hogyan nézne ki névjegykártyán, papíron, pólón, weboldalon...

Az elkészült produktumot letölthetjük, megoszthatjuk közösségi oldalakon, sőt kapunk egy beágyzási kódot is, ami elősegíti a weboldalakra, blogokra való beillesztését.

Kreatív elképzeléseket kívánok! :)

Jelvények készítése

Jelvények készítése gyorsan és könnyedén

 

Az értékelés nehézségeit már több bejegyzésben is említettem. Nem szeretem az érdemjegyek "pontatlanságát", hisz úgy érzem, nem mindent mutat meg abból, hogy milyen képességekkel rendelkezik a diák, illetve éppen mennyi munkát fektetett bele az adott feladat végrehajtásába. Többek között emiatt szeretem nagyon a gamificationt. Igaz hosszadalmasabb tanári/tanulói munkát jelent, mire érdemjegyre váltjuk az összegyűjtött pontokat, jelvényeket (most csak az értékelés részét emelem ki, hisz a gamification ennél sokkal többet jelent), de árnyaltabb képet adhat tanítványainkról.

Egy jelvény, avatar, banner és logókészítő weboldalt szeretnék bemutatni.

http://www.makebadg.es/badge honlap lehetővé teszi, hogy pillanatok alatt készítsünk jelvényeket, amelyeket egyszerűen képformátumba letölthetünk, megoszthatunk.

Elképzelésem szerint év elején tanítványaimmal együtt készítjük el azokat a jelvényeket, amelyekkel majd a különböző tanórai és tanórán kívüli tevékenységüket "díjazom".

5-6. osztályban nyomtatott változatot szeretnék bevezetni, 7-8. évfolyamon digitális felületen szeretném megosztani, hogy ki milyen badgettel rendelkezik, egy egyszerű faliújságra gondoltam, nagy kedvencemre, a Linoitra (http://en.linoit.com/).

A jelvények elkészítésénél beállítható:

- az alak:

 

- az ikon (fel is tölthető a saját változat):

 

- a keret:

- a szín:

A jelvényre szöveg is írható:

Az avatar elkészítésénél beállítható a ruha, a fejfedő, az arc, a haj és ezek színei.

Az én avatarom:

Egy későbbi bejegyzésben szeretnék beszámolni arról, hogy milyen jelvényeket készítettünk tanítványaimmal, és milyen tevékenységekhez, tulajdonságokhoz kötöttük azokat.