Tájékozódás interneten jelszókereséssel

Okos telefonnal órán

 

Az interneten való tájékozódás, navigálás, keresés az információs műveltség részképességei közé tartozik. Kialakítását összeköthetjük a tananyaggal. (7. évfolyamon mi Csukás István Vakáció a halott utcában című regényét olvassuk kötelezőként.) Így ezzel a feladatsorral nemcsak a digitális, hanem az anyanyelvi kompetenciát is fejleszthetjük. A szövegértés és az információszűrés digitális keretek között történő megoldása, mindig jobb eredményeket hoz, mint a papíralapú. (tapasztalataim és a mért eredmények alapján)

Azért is szeretem ezt a típusú feladatsort, mert olyan oldalakra navigálhatom el őket, amelyek kapcsolódnak a tantárgyhoz és hasznosak lehetnek a tanuláshoz is.

 

Feladat:

A könyveket veszély fenyegeti, hogy megmentsd őket hajtsd végre a feladatokat!

Ha ügyesen dolgozol egy szót kapsz, ami megmondja neked, mit kell tenned!

Küldd el a megoldást a honlap (tanári weboldal, az a platform, amin dolgozunk) felületén található üzenetküldő menüjének segítségével nekem! (ezt helyettesítheti digitális faliújság - www.linoit.com)


1. Lépj az alábbi linkre és olvasd el a regény fogalmát. Keresd ki azt a szót, amit a szöveg szerint fókuszba állít a regény, jegyezd fel az első betűjét!

http://hu.wikipedia.org/wiki/Reg%C3%A9ny


2. Ezen az oldalon egy gyerekeknek szóló újságot találsz, amit Csukás István ajánl a figyelmedbe. Keresd ki azt a mondatot, amit ő mond a folyóiratról, majd böngészd ki, mihez hasonlítja a lapot? Jegyezd fel a második betűjét!

http://www.litera.hu/hirek/osszefogas-a-gyermekujsag-jovojeert-a-csodaceruza-felhivasa


3. A következő irodalmi témákat feldolgozó honlapon keresd meg Csukás István nevét, lépj rá a hipertextre! Ezután a kapott oldal, oldalsó menüjében a 10. menüpont 12. és 13. betűjét jegyezd fel!

http://www.pim.hu/object.ad433dfc-0a72-4823-98ae-cf85ed6106d3.ivy


4. A cikk bevezetésében nézd meg, hogy melyik napon adták elő Csukás István új mesejátékát? Jegyezd fel az első három betűt!

http://www.gyermekirodalom.hu/?p=6644


5. Melyik szó ismétlődik a könyvajánlóban? Keresd ki a kulcsszót, majd jegyezd meg a második betűjét!

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/bibor-pottyos-konyvek/melanie-marks-ottalvos-haboru-6926


6. Küldd el a megfejtést üzenetben nekem!


7. Írd meg hozzászólásban, 2-3 mondatban, te hogyan mentenéd meg a könyveket az utókor számára! Vigyázz a fennmaradásukhoz olvasni kell őket, ennek figyelembevételével keress programokat, ötleteket!