QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Mindennapra IKT! - őszi szünet - vasárnap

Mindennapra IKT!

 

Ajándék az őszi szünetre:

A hét mindegyik napján "felvillantok" egy weboldalt, amely valamilyen okból érdekes volt a számomra. Remélem, hasznos lesz nektek is, és így bővül mindannyiunk digitális tolltartója!

 

Őszi szünet - 7. nap

 

Az őszi szünet végére értünk, a mai ajándékom egy Thinglink kép (erről az oldalról már írtam egy bejegyzést: http://qqcska.blogger.hu/2017/02/14/rajzokbol-digitalis-tabla), ha a képen elhelyezett fekete pöttyökre rákattintotok, akkor elérhetővé válnak azok az oldalak, amelyek a digitális tolltartómhoz tartoznak, és amelyekkel megismerkedhettetek a héten. Aprócska linkgyűjtemény a kedvenceimről, a lista nem teljes, de talán hasznos ;)

Digitális tolltartó

"A személyes tanulási tér (Personal Learning Environment – PLE) oktatás-módszertani elve alapján azokból a webes alkalmazásokból érdemes kiindulni, amelyeket az adott tanuló már gördülékenyen használ – vagyis a tanuló digitális tolltartójának elemeiből. A pedagógus feladata ezek megismerése, és annak átgondolása, hogy ezek milyen módon építhetők be a tanítási-tanulási folyamatba. Ez az eljárás azt eredményezi, hogy a tanuló természetes tanulási helyzetben szerzi meg ismereteit, nem pedig a „mesterséges”, iskolai tanulási helyzetben. A természetes tanulási helyzet ugyanis biztosítja a tanuló számára azt, hogy önmaga vezérelheti a teljes tanulási folyamatot, amelyben valóságos eszközökkel és valóságos szituációkban történik a tanulás, a személyi szabadság minden téren való megnyilvánulása mentén." (Papp-Danka, 2013)

 

Mi elkészítettük digitális tolltartónkat offline, ami tartalmazta Qr-kódokban elrejtve azokat az oldalakat, amelyeket ismerünk és használunk is a suliban és otthon is.

A lista nem teljes, hisz folyamatosan bővül. A hozzájuk kapcsolódó feladatokról majd írok.

 

Felhasznált irodalom:

Papp-Danka Adrienn (2013): Tanulás és tanulásmódszertan az információs társadalomban In: Ollé János, Papp-Danka Adrienn, Lévai Dóra, Tóth-Mózer Szilvia, Virányi Anita (szerk.): Oktatásinformatikai módszerek. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest. 57–75.