QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Digitális Témahét - Eredményhirdetés

Digitális Témahét - Eredményhirdetés

 

Azért szeretem a digitális projekteket, illetve minden olyan feladatot, ahol a diákok alkotnak, mert számtalan olyan tulajdonságukra, képességükre derül fény, amelyekre a hagyományos értelemben vett tanórákon nem.

A mai eredményhirdetés alkalmával, amikor összegeztem a hét eseményeit, az összegyűjtött tapasztalatokat, valamennyi diáknál ki tudtam emelni legalább egy olyan jellemző jegyet, amelyet eddig nem ismertem. Pedig többször is dolgoztunk digitálisan, igaz ez az első közös tanévünk. Úgy gondolom, ennek tudatában, a jövőben, még személyre szabottabb feladatokkal tudom meglepni őket. Szóval számtalan pozitív hozadéka van egy témahétnek a pedagógus számára is.

Izgalmas percek elé néztünk az 5. órában, hisz a kiadott borítékokból előkerültek a követőkártyák. Mindegyik csoport megszámolta, hogy mennyit tudott összegyűjteni. Azért nem tudták még pontosan, mert még ma is kaptak követőket a tegnapi munkájuk eredményeképpen.

 

 

Igen, igen, nagy különbségek láthatóak az egyes csoportok követőinek számát látva, pedig képességeiket tekitve nincs ekkora, DE más dolog megtanulni, vagy bemagolni valamit, mint kreatív ötletekkel végrehajtani egy feladatot... A szavazatok gyűjtésével nagy számú követőt lehetett szerezni, hisz a forradalmi tömeg meggyőzése volt az egyik fő cél.

A "legfőbb méltató" címet is kiosztottuk, fontos, hogy a diákok megtanulják, hogyan lehetnek egyediek egy ilyen jellegű feladatnál, természetesen az értékelés, netikett szabályait követve.

 

A díjakat 3D nyomtatóval készítettük (csoportok: nemzeti színű tollat kaptak, az értékelők könyvjelzős like-ot), amelyeknek nagyon örültek a tanulók.

Digitális Témahét a viszontlátásra!

 

 

Digitális Témahét 4. nap (2017.)

Digitális Témahét 4. nap (2017.)

 

Az eredményhirdetés előtti utolsó órán a héten szerzett ismereteiket rendszerezték a diákok. Mivel egész héten a képek bűvöletében éltek, ezért a projekt összegzése is a vizuális világ segítségével történt.

A Virtuális Múzeumot a http://www.classtools.net/3D/ oldallal készítették el. Elhelyezhettek benne képeket, videókat, de nemcsak letöltéssel oldhatták meg ezt, hanem maguk is létrehozhattak képmontázsokat.

A témahét rövid összefoglalóját én is így alkottam meg, a képek alatti szövegre kattintva érhető el a képhez tartozó leírás, mint egy igazi múzeumban:

http://www.classtools.net/3D/201704_tknKHD

A követők gyűjtése ma is folytatódott a megoldott feladatért és a legtöbb szavazatért is megkapták a csoportok a megérdemelt jutalmukat.

Az értékelés is folytatódott a "forradalmi tömeg" kitartóan szavazott.

 

A projektgazda osztály megfogalmazta véleményét a heti feladatokról, a heti iskolai létről.

 

Digitális Témahét 3. nap (2017.)

Digitális Témahét 3. nap (2017.)

 

A forradalmárok elérkeztek a következő helyszínre, a Múzeumhoz. Mindig kiemeljük történelemórán, hogy Petőfi itt nem szavalta el Nemzeti dalt (ezzel kapcsolatban téves információk keringenek a köztudatban is), ezzel a tudással kötöttük össze a képmanipulációt. A Múzeum mellvértjén álló Petőfit le kellett retusálniuk a Paint program segítségével a diákoknak, és a helyére Jókai Mórt kellett odatenniük. A képen megjelenő "Nemzeti dal Petőfitől" feiratot is el kellett tüntetniük, és a helyére írniuk a következőt "Jókai Mór buzdítja a tömeget".

 

Ezután a Híradó stúdiójába "látogattak" el a csoportok, itt egyrészt megbeszéltük a hír-álhír közötti különbséget, másrészt a forradalom következő helyszíneire vonatkozóan készítettek igaz és hamis információkat nyújtó híradós képeket. Ehhez a http://www.classtools.net/breakingnews/ oldalt használták.

Információkat is kaptak hozzá, egész héten olyan oldalakat ismerhettek meg, amelyeket további tanulmányaik során is felhasználhatnak:

Petőfi naplóbejegyzéseit = http://magyar-irodalom.elte.hu
Magyarország története sorozatból - https://www.youtube.com/watch?v=7bAccgrO47w&t=493s
Történelmi témájú cikkek - http://mult-kor.hu/20070315_a_nemzeti_dal_es_a_muzeum_kertje?pIdx=2
vagy http://tortenelemcikkek.hu/node/220

Két kódolt, gyorsasági feladatuk is volt:

1. Petőfi Sándor 15-DIK MÁRCIUS, 1848 című verse segítségével fejtették meg a titkos jelszót.

 

2. Az ASCII kódtáblát használtuk  a következő jelszó feltöréséhez.

 

Ha nem is az aranyeső, de a követők "hullottak" az égből, mivel a feladatmegoldásokkal, a kódfejtéssel és a forradalmi tömeg értékelésével sok-sok követőt szereztek.

Nagy örömmel olvasták iskolatársaik véleményét, hozzászólásait. Ők pedig óriási lelkesedéssel fogalmazták meg, hogyan is vélekednek munkáikról.

 

A projekt témájához kapcsolódott a Safer Internet (Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat) Netezz biztonságosan című interaktív foglalkozása. Köszönjük Sterner Zoltán Safer Internet oktató közreműködését, aki négy órát is tartott ma iskolánkban.

 


Digtális Témahét 2. nap (2017.)

Digitális Témahét 2. nap (2017.)

 

A témahét második napját a győri Mobilis (Interaktív Kiállítási Központ) Skype-os bejelentkezésével kezdtük. Az 5. évfolyamosok a szárazföldi, vízi és légi közlekedés témájához kapcsolódva láthattak fizikai kísérleteket. Nagy élmény volt emellett az is, hogy mivel konferenciabeszélgetésben vettünk részt, ezért egy másik iskola diákjaival közösen figyelhettük az előadást.

 

A projektet tekintve a forradalmi tömeg értékelő munkája állt ma a középpontban. A projektgazda osztály tegnapi feladatmegoldásait kellett véleményezniük.

Az egyik ötödikes osztály kereste fel az értékelő felületet, amelyet a http://www.tricider.com/ oldalon hoztam létre, ez a felület szavazatok és pozitív és negatív hozzászólások megjelenítését teszi lehetővé. Tegnap este feltöltöttem ide a megtervezett 3D objektumok képét és a Qr-kódokat, amelyek a verseket tartalmazták.

Megbeszéltük az értékelés ismérveit, és azt is, hogy milyen szempontok alapján készültek el az előbb említett feladatok.

 

Több megközelítésből is hasznosnak bizonyult a forradalmi tömeg bevonása a projektbe, hiszen követtük a netikett szabályait, amikor hozzászólásokat írtunk, valamint Qr-kódokkal, olvasóval is megismerkedtünk.

Egy másik 5. osztály diákjai középkori boszorkányokkal, lovagokkal foglalkozó prezentációkat adtak elő, itt is kiemelten szerepelt az értékelés szempontok alapján való követése, megtanulása. Kiemelt helyen állt ezek között a hivatkozások megléte.

A 8. évfolyamos tanulókkal Thinglink-en dolgoztunk, ők a számukra legérdekesebb történelmi személlyel kapcsolatosan gyűjtöttek adatokat, képeket, videókat, weboldalakat és helyezték el a választott képen (ők is ügyeltek arra, hogy jogtiszta képpel dolgozzanak).

 

Na, természetesen a 3D nyomtatással kapcsolatos pályázatunkon is dolgoztunk, ma teszteltük az elkészült társasjátékot, de még mindig nem árulok el titkokat erről, de jövő héten.... mindenre fény derül. :)