QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Videójáték készítése egyszerűen

Videójáték készítése egyszerűen

 

Bloxels egy Androidon is működő játék, ahol színes blokkokból építhetünk pályát. Megtehetjük ezt offline is, ha megvásároljuk a társasjátékot. Érdekessége az, hogy az elkészült pályát beolvashatjuk és életre kelthetjük a táblagépen, vagy az okostelefonon.

A letöltött applikáció segítségével azonban ujjaink és ötleteink alapján tervezthetjük meg mindezt.

Blokkok a következők:

a pálya alapja (az út,a föld)

víz

veszélyes elem

érmék, amiket a karakter összegyűjthet

ellenség

különleges képességeket adó elem

bomba

szöveget lehet elhelyezni vele

 

Az oldalon (https://www.bloxelsbuilder.com/lesson-plans/) az oktatásban való felhasználásához is adnak ötleteket, pl. a megírt történet megjelenítése, történelmi személy és hozzákapcsolódó tulajdonságok bemutatása, koordináta rendszerben tükrözés, a növény részeinek felépítése...

A növény gyökérzete

 

Piramis

Térkép kicsiknek, nagyoknak

Térkép kicsiknek, nagyoknak

 

Kisebbeknek javasolt térképkészítő program a http://www.teacherled.com. Egy négyzetrácsos alapon helyezhetünk el utat, házakat, kórházat, fákat stb... egy markolóval törölhetjük azt az elemet, amit mégsem szeretnénk. Kirakhatunk egy vonalzót is, amellyel adatokat gyűjthetünk, ennek köszönhetően különböző matematika műveleteket is végrehajthatunk (vonalzót arra mozgatom, amerre akarom). Az iránytűnek köszönhetően pedig gyakorolhatjuk az égtájak szerinti irányokat. Az elkészült munkát menthetjük és nyomtathatjuk is.

Nagyobbaknak ajánlom a https://www.scribblemaps.com/ oldalt. Itt nem építeni lehet, hanem tervezni pl, útvonalat, egyes történelmi események időrendjét is felállíthatjuk a különböző helyszínekkel stb... Bejelölhető terület, település, elhelyezhető kép (igaz "csak" URL segítségével). Az egyes helységeket jelölő pontok számozhatóak is, ezekhez szöveget is kapcsolhatunk.

 

 

Kódolás hete

Kódolás hete, várunk!

 

 

 

 

 

 

LEGO társasjáték, Scratch és történelem

LEGO társasjáték, Scratch és történelem

 

A legót mindenki szereti... Nagyon sok képességet, készséget fejleszt. Arra gondoltam, hogy az idei Kódolás hetén (2017. okt. 7-22.) társasjátékot építünk tanítványaimmal legóból, a bábukat pedig a Scratch nyomtatott elemeivel irányítjuk, sőt ezt még a történelemmel is összekapcsoljuk.

Elképzelésem szerint:

1. Megépítjük a pályát.

(persze a gyerekek sokkal fantáziadúsabb legóterepet alkotnának, ez az én kezdetleges próbálkozásom)

2. Megbeszéljük a szabályokat + próbajáték

pl.

-A legnagyobb számot gurító diák kezdi a játékot
-A kezdő játékos még egyszer dob, ahányat dob annyit léphet <ezt már a Scratch elemeivel kell programoznia (irányok, lépésszám)>
A nyomtatott elemek változtatható adatai papírcetlikkel helyettesíthetők, illetve kinyomtathatók úgy, hogy ezek nem láthatók, és akkor filccel ráírható az aktuális adat, ami utána törölhető is)
-Ha valaki eléri a kincset, akkor válaszolnia kell egy (vagy több) kérdésre, ha helyes a válasz elveheti, ha nem, otthagyja (mondanivalóját is programoznia kell)
-Minden egyes kincs megszerzésekor el kell azt juttatni a ládába, amit a kincs megszerzése után azonnal meg kell tennie (parancssor létrehozása)
-Ha hibás a parancssor, kimarad egy körből
- stb...
Ez bármelyik tanórán működhet, hisz olyan kérdést teszünk fel a játék során, amilyet akarunk, kombinálhatjuk is a különböző tanórákhoz kapcsolódó ismereteket.
Ezen a honlapon (http://littlebinsforlittlehands.com/lego-computer-coding-stem-activities-for-kids/) találtam a következő ötletet: LEGO + ASCII, azaz a bináris számokkal kódolt betűket legóból is kirakhatjuk.
1 = fehér LEGO 0= piros LEGO
Vajon mit kódoltam a fenti képen? ;)
Ha nincs lehetőségünk az online kódolásra, akkor megoldhatjuk ezt offline is, bármilyen tanórán.
Kódolás hetéhez a következő oldalon lehet csatlakozni: http://codeweek.eu/