Társasjáték az 1848-as forradalomhoz

 

A 3D nyomtató elnyerése céljából készített társasjátékunk ajánlását és szabályzatát mutatom be e blogbejegyzésben.

A társasjáték igazodott a Digitális Témahéten végrehajtott projekthez, így a Vigyázz, kész, Petőfi! címet kapta.

 

Pedagógiai ajánlás a játékhoz

2-6 játékos részére, 10 éves kortól, játékidő kb. 60 perc

Ha szeretnél időutazóként Petőfi Sándornak segíteni az 1848. március 15-én zajlott forradalom helyszínein, ezáltal minél több mindent megtudni a nap eseményeiről, miközben különböző küldetéseket hajtasz végre, AKKOR próbáld ki társasjátékunkat!

1. Társasjáték jellemzői (tartalmi és fejlesztési célok)

- A kerettörténetbe foglalt játék mindig felkelti a diákok érdeklődését, ezért megfogalmaztuk a társasjáték témájához kapcsolódó sztorinkat.

10 éves kortól 99 éveskorig használható, hisz aki szeretne többet tudni erről a napról, az ennek a társasjátéknak a segítségével megteheti.

- A játékszabályzat mellé készítettünk egy „hangos játékszabályzatot”, így akadálymentesítettük a papíralapú leírást.

Online és offline módon is játszható, hiszen a feladatkártyák, sorskártyák utasításait Qr-kódba rejtettük, illetve kétféle dobókockánk van (arab számokkal és 2-es számrendszer számaival ellátott). Ennek a megoldásnak köszönhetően a gyerekek használhatják hozzá okoseszközeiket. A 2-es számrendszerű dobókockához kódfejtőkártyát is mellékeltünk, amíg nem megy fejből, addig van hozzá segítség, használhatják, ezáltal a digitális kompetencia fejlesztése is megjelenik.

A játéktábla részben hagyományos, hisz a számozásnak megfelelően kell haladni, részben pedig a helyszínkocka és a sorskártyák határozzák meg, hogy hova jut a versenyző.

A feladatkártyák többféle képességet érintenek. „Ügyes Irinyi” mozgással, vagy logikával összekötött feladatot tartalmaz. A „Művelt Jókai” történelmi, irodalmi tudást feltételez. „Koncentrált Vasvári” figyelem- és emlékezetet fejlesztő gyakorlatot rejt magában. A „tiltó cenzor” pedig fejleszti a nyelvi képességeket, bővíti szókincset. Kimondottan ajánljuk sajátos nevelési igényű gyermekek számára is, hisz több képességterületet érint.

A sorskártya olyan információkat tartalmaz a forradalommal kapcsolatban, amelyek a tankönyvekből kimaradtak, hisz az ilyen részletességgel nem érinti az adott napot. Tudáselemek bővítése elősegíthető ezzel. Emellett ez a kártyatípus az, amely lehetővé teszi, hogy a szerencsére bízzuk a játékost, hisz a tábla meghatározott mezőjére kell lépni az utasításnak megfelelően, illetve követőket lehet szerezni és elveszteni. A szabály szerint a játékosnak el kell döntenie a kártyahúzás előtt, hogy önmaga vagy társa „életét” befolyásolja ezzel. Így a stratégiára, a lehetőségek felmérésére is alkalmas.

A követők gyűjtése és kulcsok beváltása a gamification jellemző elemei, ami megadta a játék fő célját, az előbb felsorakoztatott jegyek mellett, aki megszerzi az eltérő színű, hat darab kulcsot, az nyer.

2. Tantárgyak köre, amelyeket érint

történelem, magyar nyelv és irodalom, informatika, osztályfőnöki

3. A tanulás folyamatának elősegítése

Történelem

A játékos megismeri a márciusi forradalom egyes helyszíneihez köthető eseményeket, a 12 pontot  és annak jelentőségét, a forradalom kiemelkedő alakjait (márciusi ifjak, Táncsics Mihály…), a történelmi személyiségek jellemzéséhez szükséges kulcsszavakat, a történelmi szakkifejezéseket (pl. forradalom, tüntetés, cenzúra).

Irodalom

A játékos ismeri Petőfi Sándor életét, verseit, a líra műnemének jellemzőit és a hozzákapcsolódó fogalmakat (kifejezésmód, motívumok, témák…), a költői eszközöket, rímeket (hasonlat, metafora, megszemélyesítés…)

Nyelvtan

A játékos tudja a szövegalkotás lépéseit, a mindennapi tájékoztató szövegek jellemzőit és ezt
alkalmazza a szóbeli kommunikációja során.

Informatika

A játékos tudja az alkalmazáskezelés szabályait, ezért tudja kezelni a Qr-kód olvasót, és a folyamat közben megismeri a kettes számrendszer elemeit.

Osztályfőnöki vagy erkölcstan

A játék kapcsán megjelenik a közösséghez való tartozás fontosságának éreztetése, a
hazaszeretet, a játék során felmerülő konfliktuskezelés (empátia, tolerancia).

 

JÁTÉKSZABÁLYZAT