QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Digitális Témahét előkészületei

Digitális Témahét előkészületei - 2017

 

Az idei témahét középpontjában az 1848. március 15-én zajlott forradalom áll. A projektgazda az egyik hatodikos osztály. A projektben még részt vesznek az 5-6. évfolyamos tanulók, hisz ők fogják adni a forradalmi tömeget, akiket meg kell győzni arról, hogy csatlakozzanak e nemes ügyhöz.

 

Projekt címe: Vigyázz, kész, Petőfi!


1. Kerettörténet

Egy időtörésnek köszönhetően a diákok az 1848. március 15-i forradalmi forgatagba csöppennek bele. Csak akkor térhetnek vissza 2017-be, ha megvédik Petőfi Sándort egy titokzatos, szintén 21. századi időutazótól.
A hét folyamán csoportban dolgoznak a diákok, okoseszközökkel (mivel egy időcellának köszönhetően elérhető az internet 1848-ban is). A sikeres feladatmegoldásokkal követőket gyűjthetnek, azaz egyre bővíthetik a forradalmi tömeg létszámát. A követőket kulcsokra válthatják, amelyekkel "kinyithatják" a kulcs színeinek megfelelő dobozokat. Ezekben időgépük helyének címét találhatják meg és ezzel elnyerhetik Petőfi "írószerét", ez az indítókulcsa gépüknek.

3D nyomtatóval készítettük a piros-fehér-zöld színű tollat a forradalom győztes csapatának.

Az 5-6. évfolyamos osztályok egész héten nyomon követik a projektgazda osztály munkáit, lájkokkal, szöveges értékeléssel fogják jelezni, hogy szerintük ki dolgozott a legjobban. A lájkok szintén követőket jelentenek a csoportoknak.

Két versenyt is hirdetünk, az elsőt a csoportoknak, akik nemcsak a feladatokkal, hanem egymással is megküzdenek. A másikat pedig az értékelésben részt vevő tanulóknak, a "legügyesebb méltató" cím elérése lesz a tét.

2. Küldetés

Védjétek meg Petőfit! Mindennap időre kell megoldaniuk egy kódolt feladványt. Ezek helyes értelmezése megkétszerezi az adott napon gyűjtött követők számát. Ha a diákok sikeresek, akkor Petőfi az adott forradalmi helyszínen szintén sikeres lesz. Ha nem, akkor a titokzatos időutazó szerzi meg a követőket, és ezzel egyre közelebb kerül Petőfihez, ami az ő eltűnéséhez vezethet.

(csak halkan jegyzem meg: megoldottam a Petőfi rejtélyt:D)

3. Tantárgyak

történelem, magyar nyelv és irodalom, informatika, osztályfőnöki

4. Digitális cél

A webes szövegekben rejlő manipulációk felismerése  (hírek – álhírek, képmanipuláció), valamint a digitális tolltartó bővítése. Olyan programokkal dolgoznak majd, amelyekkel tanórán még nem találkoztak.

5. 3D nyomtató

A saját tervezésű társasjáték tesztelése, hisz ugyanazon az alapokon nyugszik, mint a projekt.

5. Hardver

okos telefon, tablet

6. Gamification - értékelés

- követők gyűjtése, követők beváltása kulcsokra és ezáltal a kitűzött cél elérése.

- külső értékelés (az elkészült produktumok megosztása nagyobb tömegek előtt - visszacsatolás)

7. A felület, ahol a feladatok elérhetők lesznek

www.amalianet.hu

 

Digitális témahét vááááááruuuuunk!

3D társasjáték szabályainak összeállítása

3D társasjáték szabályainak összeállítása

 

A szabályok lefektetése, a játék levezetéséhez szükséges lépések kitalálása nem egyszerű feladat. Próbáltuk a kedvenc offline társasok és online játékok elemeit feleleveníteni.

Szempontjaink a következőek voltak:

- Miért szeretek vele játszani?

- Melyik szabálytól vált izgalmassá számomra a játék?

- Jó-e, ha gyűjtögetnem kell valamit a feladatok megoldása közben?

- Milyen "szerencsével" kapcsolatos lépéseket találjunk ki, hogy ne csak egyszer lehessen használni a társast? (olyanra gondoltunk, hogyha a a játékos ismeri a válaszokat, akkor unalmas lenne újra játszania a játékkal)

Ötleteltünk és a csapat jobbnál jobb elképzelésekkel állt elő. Már az apró részletek kidolgozásáig is eljutottunk, finomodtak a szabályok. Létrehoztuk az első kártyát is, nemcsak tartalmi, hanem formai szempontból is.

Digitális faliújságra is fejegyezetük gondolatainkat.

A legnagyobb élmény azonban ma is, a 3D nyomtató működése volt. A társashoz tartozó táblákat állítottuk elő.

 

Még nem árulunk el részleteket... még titkosak... ;)

A 3D társasjáték elemeinek nyomtatása

A 3D társasjáték elemeinek nyomtatása

 

Az elemek nyomtatása nagy izgalommal járt. A thingiverse.com oldalról töltöttük le a fájlokat.

A tollat, amit bábunak szántunk, a Craftware-be helyeztük, majd lekicsinyítettük és egy talpat helyeztünk el alá, hogy megálljon nemcsak a nyomtató asztalán, hanem a társasjáték tábláján is.

A doboz elkészítése is nagy élmény volt, hisz a gcode alapján a "vasalattal" együtt kaptuk meg az elemet.

A kulcsok előállítását pedig azért szerettük, mert pár perc alatt elkészültek.

A munkafolyamatról, azaz a nyomtató munkájáról egy videófelvételt is létrehoztunk.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=c9aetZnJcRg&feature=youtu.be

 

Hátra van még a tábla legyártása, arra is van már ötletünk, még meg kell szavaznunk, melyik a legjobb megoldás, ami kapcsolódik elképzeléseinkhez.

A nyomtatónak nagy sikere van, az intézmény diájai informatikaórán megismerkedhettek a működésével, hihetelenül kreatív ötletekkel álltak elő. Egy környékbeli iskola pedagógusai is meglátogattak minket, hogy élőben láthassák mit tud egy 3D nyomtató.

Eltelt egy év...

Eltelt egy év...

 

... hogy blogot kezdtem írni. Azt hittem, március végén van a blogszületésnapom, nem volt időm megnézni, hogy mikor is született az első bejegyzés. Ma azonban kiderült számomra, hogy március 5-én elmúltam 1 éves. :)

Egy év alatt blogíróként is sok minden történik az emberrel, de ez nálam szorosan összefügg pedagógiai tevékenységemmel, hisz kedvenc témámról, a digitális pedagógiáról írtam a legtöbbet (bár offline munkáimat is megosztottam veletek). Voltak hullámvölgyek, de voltak nagyon boldog pillanatok is.

Céljaim között szerepelt, hogy legyen egy könnyen kezelhető, elérrhető gyűjteményem a munkáimról, illetve különböző ötletmagvacskákat vessek el közeli és távoli kollégáim kreativföldecskéjében. (na, jó ez kicsit émelygős... :)

Önzetlenül adtam, mert vártam, hogy ti visszajelezzetek nekem, jó az, amit csinálok... Ezt általában a Facebook megosztásokból, lájkokból vagy a blog statisztikai adataiból láttam, de mivel teljesen humán beállítódású vagyok, úgy érzem, mára elég a számokból, jöjjenek a szavak.

Kérlek benneteket, akinek van egy kis ideje rám, az alábbi Linoit felületen írjon nekem egy cetlit, egy üzenetet, hogyha éppen megerősítésre lenne szükségem, erőt meríthessek ezekből.

KÖSZÖNÖM!

(Ha QQCSKA feliratra rálépsz, akkor megjelennek a cetlik. Bármelyik színre rákattintva a cetli megnyílik és elhelyezhető rajta az üzenet. Ha van kedved a "Tag" melleti sávban a nevedet is beírhatod)