QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Nyomozás történelemórán 3.

Nyomozás történelemórán 3.

 

A halottkém jelentése után a tanúvallomások következtek.

A különböző szemtanúktól származó információkat QR-kódba rejtettem el. Az ötlet a "gyilkosvadász" erre a projektre formált változata. Erről a nagyon jó közösségformáló gyakorlatról két kedves trénertől dr. Tóth-Mózer Szilviától és Farkas Péter Bertalantól hallottam. Ez a játék lehetőséget adott arra, hogy mindenki hozzátegyen valamit a feladat megoldásához, előtérbe került a közös ötletelés, gondolkodás, problémamegoldás, követketetések levonása, összefüggések keresése.

A helyszíni szemlének, a halottkém jelentésének és a következő állításoknak köszönhetően már könnyen kideríthető, hogy mi történt valójában.

A feladat leírása

Különböző tanúvallomásokból olvashattok egy-egy állítást a borítékban lévő Qr-kódok segítségével.

1. Olvassátok le a Qr-kódokat, és a mondatokat jegyzeteljétek le a füzetetekbe! Majd ezt fényképezzétek le, és töltsétek fel a Padletre!

2. A következtetéseitekből alkossatok gondolattérképet a SimpleMind Free alkalmazással! Ez megmutatja a vallomások közötti összefüggéseket. Ha elkészültetek, készítsetek képernyőképet róla, és töltsétek fel a csoport Padlet felületére!

3. Válaszoljatok az alábbi kérdésekre, a megoldásaitokat vigyétek fel egy szövegjegyzetben a Padletre!

A. Ki a cselszövő?
B. Ki a gyilkos?
C. Mi a gyilkos „fegyver”?
D. Mi az ok?
E. Ki vett részt még e ravasz tervben?

A QR-kódokban elrejtett állítások:

Na, kedves olvasó, kíváncsi vagyok sikerül-e megválaszolnod a kérdéseket... Várom visszajelzéseiteket!

A projektből még hátra van a csoportok prezentációjának bemutatása, a projekt és csoportértékelések, valamint az igazság pillanata. ;)

(történelmi személyek nevét nem kapcsoltunk még a történethez, hisz nem akartuk, hogy rákeressenek az interneten)

Folyt. köv.

Nyomozás történelemórán 2.

Nyomozás történelemórán 2.

 

Az első óra tapasztalatai

Az elsó óra feladatainak megoldása során nagy hangsúlyt fektettem a csoportmunka megfelelő működésére, ezért szempontsort is mellékeltem, illetve órán jeleztem, ha ehhez kapcsolódóan hiányosságokat fedeztem fel. Szerintem nagyon fontos lenne, ha megtanítanánk a diákokat együttműködni, egymás javaslatait elfogadni, gondolatait tiszteletben tartani. Örömmel láttam, ha egy kevésbé ügyes diák is aktívan vett részt a feladatok megoldásában, és nem használta a csoportmunkát "pihenésre".

Szeretem, ha a tanulók gondolkodnak. Rengeteg dolgot "készen" kapnak az életükben, az iskolában is, ezért nem akarnak vagy épp lusták gondolkodni, vagy ha nem megy valami, akkor egyszerre ott a válasz "nem tudom". Az ilyen jellegű projektek lehetőséget adnak ezek kiküszübölésére, hisz nagyobb szabadságot nyújtanak ahhoz, hogy a diák egy saját megoldási útvonalat találjon, hogy kreatív legyen, hogy problémát oldjon meg, úgy, hogy közben el tud mélyedni a tantárgyhoz kapcsolódó témában.

Az első óra feladatainak ellenőrzése során, amikor a hangjegyzeteket hallgattam végig, a csoportok érdekes észrevételeket rögzítettek. A helyszín alapján feltételezéseket fogalmazták meg arról, hogy mi történhetett ott. Az ágy mellett található gyomortartalom miatt fulladásra gyanakodtak, de előkerült a mérgezés lehetősége is. A madártoll miatt azt gyanították, hogy költő/író lehetett az áldozat.

Az okoseszköz használata nem okozott problémát. Digitális folyamatokat megoldották: felvétel, feltöltés, weboldalakon való tájékozódás, jelszóvédelem.

 

A második óra feladatai

 

1. A nyomok rögzítése

Keressétek fel a https://www.thinglink.com oldalt és regisztráljatok egy gmail-es e-mailcímmel! 
A. Töltsétek fel a Galériába elmentett képet

B. Kattintsatok rá a képre, ezzel a művelettel egy köralakú ikont tesztek rá.

- A tetthely képén helyezzetek el minél több (min. 5 db) pöttyöt, amelyhez csatoljátok, hogy mit látunk a képen pl. a tetthelyen az ágy mellett látható egy cipő ;) 

C.  Mentsétek el a képet (Save Image)!

A mentett kép jobb oldalán megjelenő ikonok közül lépj rá a SHARE-re, a megjelenő linket másold le, és illeszd be a csoport Padletjére!

2.  Irodátokba a mai napon érkezett meg a halottkém jelentése.A. Olvassátok figyelmesen végig! 
B. Keressétek meg a benne szereplő latin kifejezéseket és nézzetek utána az interneten a jelentésüknek! 
C. A Padlet felületére szövegjegyzetben helyezzétek el a megtalált latin-magyar szópárokat!
D. Mit olvashatunk ki a halottkém jelentéséből?

- Melyik történelmi korszakban vagyunk?
- Melyik állam területén?
- Mi volt a halál oka?
- Mi történhetett az áldozattal a halottkém szerint?
- A jelentést aláíró orvos is valós történelmi személy, ki volt ő? (nézz utána az interneten)
Válaszaitokat írjátok le egy új szövegjegyzetbe a Padletre!


A nyomozás folytatódik, erről és a tapasztalatokról is beszámolok, szóval folyt. köv.

Lapbook, rajzok, offline Instagram magyar és történelemórán

Lapbook, rajzok, offline Instagram magyar és törénelemórán

 

A blogom egyik célja, hogy megosszam veletek a digitális és offline munkáimat, tanítványaim megoldásait. Egy képes "beszámoló" következik. :)

1. Lapbook készítése

Előszeretettel alkalmazom felső tagozton magyar és történeleórákon. Korábban már írtam róla egy bejegyzést, mutattam is egy oldalt, amely sablonokat, illetve különböző órákhoz kapcsolódó tartalmi megoldásokat vonultatott fel (http://qqcska.blogger.hu/cimke/lapozgat%C3%B3).

Jelenleg a Toldiról készítünk lapozgatót a hatodikosokkal:

2. Az elmúlt időszakban alkalmaztuk, a már korábban itt is bemutatott, nyelvtanhoz kapcsolódó eszközöket, a toldalékkártyát és a toldalékok gyakorlásához alkalmazható "húzkodóst". (korábbi bejegyzések ezekről: http://qqcska.blogger.hu/2016/03/18/eszkozzel-konnyebb; http://qqcska.blogger.hu/2016/03/16/kartyazzunk-toldalekokkal)

3. Vizuális feladat és magyarázat vizuális gondolkodású diákjaimnak:

Részösszefoglalás - János vitéz

Romulus és Remus monda piktogramokkal

4. Teremdíszítés Instagrammal és más egyébbel

Instagram felhasználónévvel és hashtaggel (a történelmi személyre vonatkozó jellemzőkkel)Történelmi korszakok

 

Faliújság másképpen

 

Szóval igyekszem/igyekszünk offline is.

Nyomozás történelemórán

Nyomozás történelemórán  - 1-2. óra

 

8. évfolyamos diákokkal a második félév mindig kihívás. Igyekszem olyan feladatokat kitalálni, amelyekkel hasznosan tudjuk eltölteni a tanórákat. A héten indult el a történelemórákon, a "nyomozós" projektünk. A tanulóknak egy adott történelmi korban megtörtént gyilkosságot kell felderíteniük, úgy, hogy közben okoseszközöket, online felületeket használnak.

Az elmúlt hétvégéken a feladatokon való ötletelés, majd azok megszövegezése, eszközök legyártása, online felületek előkészítése töltötte ki időmet. Vadászom a különböző oldalokon az ötletet elindító szösszenet után, ilyen volt például ez http://www.mrroughton.com/history-mystery-labs.

Az első óra az előkészítő foglalkozás. Ez tartalmazza a csoportok megalakulását, a csoportnév és jelszó kitalálását, a táblagép és internet használat szabályainak megbeszélését, a csoport Padletfelületének megismerését, a pontszerzés lehetőségeit.

A második óra a tetthely feltérképezése, a helyszínelés.

Két helyszínt építettem fel: egy étkezőasztalt tálakkal, az asztal mellett a földön egy pizzának vagy hányásnak látszó dologgal, egy cérnaszállal a terítőn; a másik egy szoba egy ággyal, gyertyatartóval, a holttesttel, egy hányással (?) és egy madártollal. 

Feladatsor

A mai nappal megnyílt nyomozóirodátok. Az ügyfeletek egy fiú, aki elveszítette az édesapját. Ő arra gyanakszik, hogy apja gyilkosság áldozata lett. Arra kér benneteket, hogy derítsétek ki, mi történt valójában.

1. feladat - HELYSZÍNELÉS
A. Keressétek fel a helyszíneket! Minden csoport egymás után tegyen egy kört a tetthely körül. (még ne vigyetek semmilyen eszközt, csak nagyon figyeljetek!)

B.: A tabletekkel készítsetek fotókat! Minden részletre figyeljetek, hisz később, az ügy kiderítése során, minden apróságnak jelentősége lehet. Három képet töltsetek fel a Padletetekre! 
Ellenőrzőlista:               
- minden csoporttag készített legalább egy képet             
- minden irányból megörökítettétek a helyszíneket               
- készítettetek olyan képet, ahol a teljes tetthely látható               
- minden apró részletre figyeltetetek, ezeket le is fényképeztétek

C. 4-5. csoport: készítsetek egy hangjegyzetet. Az elkészült felvételt (1 db-ot, max. 3-4 perc) töltsétek fel a Padlet felületetekre! Legyetek alaposak, ne csapjátok össze a feladatot, hisz a helyszínt nem látjátok többet!
Ellenőrzőlista:                
- a felvételen a csoport minden tagja rögzített egy adatot               
- a helyszínen számozott, fontosnak vélt információkat rögzítettétek (hol vagyunk, mi a helyszín, milyen tárgyak találhatóak ott, milyen színűek stb...)               
- mit feltételeztek, mi történhetett?


A feladat megoldása után helycsere: 
1-3. csoport: C feladat
4-5. csoport: B feladat

 

A diákoknak semmilyen információjuk nincs arról, hogy melyik történelmi korban vannak, nem tudják, hogy a helyszínen van félrevezető nyom is.

Ha kíváncsiak vagytok a folytatásra, tartsatok velem a következő bejegyzésben is.