QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Mindennapra IKT! - őszi szünet - kedd

Mindennapra IKT!

 

Ajándék az őszi szünetre:

A hét mindegyik napján "felvillantok" egy weboldalt, amely valamilyen okból érdekes volt a számomra. Remélem, hasznos lesz nektek is, és így bővül mindannyiunk digitális tolltartója!

 

Őszi szünet - 2. nap

Második nap ajánlata egy mindenki által szerkeszthető oldal, a Stelum. A felületen, regisztráció után, bárki létrehozhat egy kártyát, amelyen bármilyen témáról írhat. A célja is az, hogy rövid magyarázatokat lehessen bemutatni egy adott témával kapcsolatban, közérthető nyelven.

Amint látható, a weboldala cím és alcím megadása után, 300 szó begépelését teszi lehetővé. Többféle háttér közül választhatunk, sőt saját képet is beszúrhatunk e célból, valamint képeket és webcímeket is belinkelhetünk a leírásunkba.

Megjelölhetjük, hogy melyik témakörhöz kapcsolódik munkánk. Az iskolában különböző tananyagtartalmakhoz kapcsolhatjuk, készítheti pedagógus, diák, tanulócsoport is. Bármikor szerkeszthetjük és törölhetjük saját bejegyzésünket.

A honlapon jótanácsokkal is ellátják a vállalkozókedvű alkotókat: (forrás: https://www.stelum.com/how-to-write-a-simplex)

1. Ne komplikáld túl! (egyszerű megfogalmazás)

2. Térj a tárgyra! (csak 300 szót írhatsz)

3. Légy vizuális! (ingyenes képek: https://pixabay.com/)

4. Kérdezd meg magadtól: hasznos lesz másnak?

5. Mondd el másképp! (ha már van olyan témában bejegyzés)

6. Egyértelmű, rövid címadás jellemezzen!

7. Fogadd el a szabályokat! (a közösségi irányelvek az oldalon elérhetőek)

Könnyítsük meg a tanulást a Stelum kártyáival!

 


Mindennapra IKT! - őszi szünet - hétfő

Mindennapra IKT!

 

Ajándék az őszi szünetre:

A hét mindegyik napján "felvillantok" egy weboldalt, amely valamilyen okból érdekes volt a számomra. Remélem, hasznos lesz nektek is, és így bővül mindannyiunk digitális tolltartója!

 

Őszi szünet - 1. nap

 

Az első oldal, amit bemutatok, egy kedélyjavító program, a Radiooooo.com.

Lehetőséget biztosít arra, hogy a világ különböző országainak zenéi között keresgélhessünk a 20. század évtizedeire lebontva.

Szóval, rákattintunk az országra és az évtizedre, pl. 1960 - Hungary, erre kiadja pl. a Poór Péter Fekete vonat című dalát. Több stílusirányzat is fellelhető a darabok között.

A taxi üzemmód segítségével bejelölhetünk több évtizedet és országot egyszerre, ennek hatására folyamatosan adja a zenét ezeknek a beállításoknak megfelelően.

Történelemhez, idegen nyelvi és énekórákhoz szívesen ajánlom, pl. egy-egy korszak művelődéstörténetéhez, dalok szövegének elemzéséhez, megértéséhez.

Jó kikapcsolódást mindenkinek!

Kódolás hete, visszavárunk!

Kódolás hete, visszavárunk!

 

A mai napon egy aranyos találkozóval zártuk le a 2017-es Kódolás hetét.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezután nem kerül elő ez a tevékenység, hisz célunk, hogy az algoritmizálás, az a gondolkodásmód, amire ráállítottuk az agyunkat az elmúlt napokban (még mi humán beállítódású emberek is) életünk részévé váljon.

Szóval, találkozó...

Minden diák szereti megmutatni, bemutatni azt a munkát, amivel foglalkozott, amivel több időt töltött, amit megalkotott. Ezért az 5. osztályosok meghívták a felső tagozatba a 4. osztályosokat.Több szempontból is sikeresnek látom ezt a folyamatot, hisz előkészítheti a 4-5. évfolyam közötti átmenetet, illetve a Kódolás hetének részeseivé válhatnak a kisebbek is.

Természetesen az 5. osztályosok "mentorként" támogatták az általuk már ismert feladatok megoldásánál a kisebbeket.

Nagy izgalommal vártuk vendégeinket, akiket először egy bábelőadással leptünk meg. Itt is a szóbeli szövegalkotás, az improvizáció kapott szerepet, mint az Ozobottal történő mesealkotásnál. A gyerekek a választott bábok alapján egy mesét adtak elő, ahol előtérbe került az ÖKO-szemlélet, hisz egy vadász három próbája az erdő és állatainak védelméről, a szemétgyűjtésről, a természet és az ember közötti harmóniájáról szólt, humorral teletűzdelve.

Ezután megmutattuk az általunk legjobbnak ítélt Ozobot pályákat, ahol elmeséltük a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

Az előre elkészített legókódokat is megkapták vendégeink, akik nagy lelkesedéssel álltak neki ezek megfejtéséhez, Ozobot pályákat is rajzolhattak és még micro:bittel is megismerkedhettek. A lelkesedés hatalmas volt :)

A mai nap a dekódolási verseny eredményhirdetésére is sor került. A díjakat kiosztottuk, nagy volt az öröm itt is.

Eredményes heteket zártunk, hisz a felső tagozatosok nagy része kódolással foglalkozott, úgy érzem, hogy az első lépést megtettük annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet ennek fontosságára, és meghozzuk a kedvüket a 21. század egyik meghatározó tevékenységéhez.

Miért jó kódolni?

Miért jó kódolni?

 

A Kódolás hete alkalmat ad arra, hogy kiemelten foglalkozzunk a programozás alapjaival, hogy lehetőségünk legyen olyan diákoknak is megmutatni ennek sokszínűségét, akik ehhez még nem kerültek közel.

Egy-egy eszköz, módszer, csak akkor működik a tanórákon, ha hozzákapcsoljuk céljainkhoz, az adott témához, tanulói csoporthoz. A kódolással is így van ez, ha ezt megtesszük, akkor tud túllépni az informatikaórákon, és jelenhet meg más tanórákon is.

A múlt héten egy görög nyelviskolában jártunk, ahol hasonló feladatokat hajtottunk végre, mint amit a csornai iskolába is terveztünk. A felkérésnek megfelelőn görög témákhoz kapcsolódtunk, így görög mítoszok szereplőivel alkottunk történetet Ozobot segítségével, legóból a ASCII tábla segítségével görögséghez kapcsolódó szavakat kódoltunk, görög mítoszokat Scratch-cseltünk, és megismerkedtünk micro:bit fényjeleivel. A három óra alatt, egyidőben, eltérő életorú gyerekeket (7-15 éves) kötöttünk le ezekkel a kódolási lehetőségekkel, akik nagyon lelkesek voltak.

Az iskolában a Kódoljunk mindennap! felhívásnak megfelelően offline feladatokat kaptak a tanulók. Erről már itt http://qqcska.blogger.hu/2017/10/09/elindult-a-kodolas-hete írtam.

Az egyik kedvenc feladatom ez volt:

Az emberke színeit kellett kódolni a táblázat alapján, erről az ötletről itt olvastam: https://igamemom.com/color-mixing-computer-coding-preschool-rgb-code/

Büszke vagyok arra, hogy informatikaórán a felső tagozatosok többsége találkozott micro:bittel, megismerkedett az alapokkal, és vannak már olyan diákok is, akik beszereztek maguknak egy saját példányt az eszközből. Természetesen nem maradhatott ki a 3D nyomtatás sem, micro:bit kapott egy szép tartót is.

Az Ozobot-pályák is elkészültek, velük együtt a történetek is, a fantázia szárnyalt, a csoporttagok összedolgoztak, terveztek és alkottak.

Holnap meglátogat minket egy alsó tagozatos osztály, így alkalmunk lesz arra, hogy közösen kódoljunk!