QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Telefonképernyő megosztása PC-vel

Telefonképernyő megosztása PC-vel

 

A héten láttam egy játékot (https://www.facebook.com/West-Elementary-School-153860381478391/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf), amelynek az volt a lényege, hogy bogarakat vetítettek ki a falra a gyerekeknek, akiknek azokat  labdával kellett eltalálniuk, ha ez sikerült, akkor a bogarak eltűntek (Apple termékek). Játékos volt, mozogtak és még IKT is volt benne.

A játékot megtaláltam a Play Áruházban JitterBug by Friskies néven, a leírás alapján cicáknak készült, akik bogarakat kergethetnek. Több változata is elérhető, hisz van, ahol, halakat, van, ahol röpködő lényeket (kolibrit, molylepkét, szitakötőt) lehet elkapni.

Hasonlóak megvalósításához - technikai lehetőségeimet nézve - olyan megoldásra van szükségem, ahol a telefon képernyőjét megoszthatom a PC-vel, hogy azt a projektorhoz kötve kivetíthessem a falra. Keresgélni kezdtem, azonban az egyik legegyszerűbben működő programot egy volt tanítványom ajánlotta. A Wondershare MirrorGo programot (https://mirrorgo.en.uptodown.com/windows) a PC-re és a telefonrra is le kell tölteni. Miután USB kábellel összekötöttük a két eszközt, minden további lépést, képi segítséggel, megmutat az alkalmazás.

 

(Szómagyarázat: beállítás egyik eleme --> USB debugging = USB hibakeresés)

Gamification - pontkövető felület

Gamification - pontkövető felület

 

Az értékelés egyik lehetséges útja a gamification, azaz a játékos gondolkodás. Azért szeretem, mert sokkal több lehetőséget ad a diákoknak, hogy megmutassák milyenek is valójában, például mennyire kitartóak, milyen képességekkel rendelkeznek és ehhez viszonyítva mit tudnak elérni. Mindenki másban jó, lehet közhelyes megjegyzés, de ha lehetőséget adunk arra, hogy egyrészt kiderüljön, ki miben jó, másrészt ennek megfelelően sikereket érhet el, akkor, ha nem is mindenki a 25- 30 fős osztályban, de a többség "kinyílik", szárnyalni fog. Természetesen nemcsak ennek az oktatási lehetőségnek köszönhető ez, hanem a több elem (az idő, tanár-diák viszony, módszertani skála stb...) találkozására is szükség van, de az egyik legjobb lehetőség minderre a játékos elemek bevonása a tanítási-tanulási folyamatba.

Aki úgy gondolja, hogy egy könnyű oktatási megoldásra talált, mivel csak "játékról" van szó, akkor arra kérem, próbálja ki, és meg fogja látni, mekkora tervezési folyamatot igényel a pedagógustól. Lehet azon is vitázni, hogy teremt-e versenyhelyzetet, és ha igen, akkor az minden tanulónak megfelelő-e; én azt tapasztaltam, hogy nem fogja fel mindenki ezt így. Amit azonban szeretnek a tanulók, hogy maguk dönthetik el - minden környezeti-lelki hatást, időkérdést, tanulási előmenetelt figyelembe véve -, hogy az adott tantárgyon belül mit tanulnak, melyik feladatot oldják meg.

A gamification hatékonyságának előfeltétele egy megfelelő pontkövető felület. Ennek kapcsán találtam egy weboldalt (http://alicekeeler.com/), ahol kész Google Drive táblázatokat tett elérhetővé a blogíró.

Két táblázat nyerte el a tetszésemet, amelynek egyes elemeit egy táblázatba vontunk össze. Nem véletlen a többes szám, köszönöm a segítséget Kemenesi Ágostonnak.

Az egyik táblázat (http://alicekeeler.com/2016/01/26/google-drive-level-up-challenge/) szerintem legfőképp egyetemen és szakgimnáziumokban alkalmazható. Az előzetes feladatok kijelölése után ezen a felületen lehetősége van arra a diákoknak, hogy maguk döntsék el, mely feladatokat oldják meg (apró célokra bontható a tanulási folyamat). Ez a tervezést elősegítő táblázat, amelyen a megfelelő szintek kiválasztott feladatát lehet bejelölni, a megoldás után még a megszerezhető jelvények is megjelennek, a táblázat tetején pedig az aktuális szint száma is látható. Érdemes kipróbálni, letölthető: http://alicekeeler.com/2014/12/18/gamify-your-pd-badges-and-level-up/

 

A másik táblázat az osztály vagy csoport munkáját fogja össze, nyomon követhető a dátum, feladat, maximális pontszám beírása után, hogy ki az, aki megoldotta azt, valamint ha megfelelően tette, akkor épp melyik szinten áll.

A táblázat letölthető innen: http://alicekeeler.com/2014/02/28/to-do-list-competition-level-up/

 

A mi variációnkban a következőképpen néz ki a a felület.

A táblázatba beírható az összes feladat, a határidővel együtt. A tanulók kiválaszthatják, hogy melyik feladatot akarják teljesíteni (ami külön táblázatban vagy más fájlban is feljegyezhető, az egyes szintek pontszámaival). Ez az adaptált táblázat az eredeti ponthatárokat tartalmazza. A feladat teljesítése és annak leellenőrzése után, az adott diáknál egy x-szel jelezhető annak elvégzése. A pontok összeadódnak, és ennek köszönhetően a szintek automatikusan változnak, a szintnek megfelelő jelvénnyel együtt. A táblázat egyes munkalapjain mindenki a saját igényeinek megfelelően változtathatja akár a ponthatárokat, akár a szintekhez kapcsolódó jelvényeket.

A táblázat letölthető innen: (Fájl/Másolat készítése)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1AAhpGcdVQAa5DWxE1-ZJLPHAi3LwY1BNq-4P-geBbTs/edit?usp=sharing

 

A gamification legyen velünk! ;)