QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Szófajokból pizzafeltét

Hogyan lesz a szófajokból pizzafeltét?

 

A szófajok és azok rendszerben látása  nem könnyű feladat. Próbáltam már sokféleképpen, idén vágtunk, ragasztottunk és remélhetőleg megtanultuk (később mérhető), hogy hogyan lehet csoportosítani a szófajokat. Mivel egy vizuális világban élünk, ezért képi megoldást választottam. Előzetesen megrajzoltam a sablonokat, amit a diákok vágtak körbe, így fejlesztve szem-kéz koordinációjukat is.

Az alapszófajok virágot alkottak, a szirmokra rákerült az ige, főnév, melléknév, számnév, névmás, határozószó, igenevek.

A viszonyszók labdaként jelentek meg a füzetekben.

A mondatszók pizzává sültek, gomba, sajt és szalámi feltéttel. ;)

...szófajok csoportosítása...

Régészkedjünk!

Régészkedjünk!


A történelemmel való találkozás első pillanatai fontosak, ezért igyekszem még érdekesebbé tenni ötödikes tanítványaim számára. Fontosnak tartom, hogy az egyes következtetéseket, összefüggéseket, eszközök és kérdések segítségével, a diákok vonják le, találják meg.

A régészet és történelmi források téma feldolgozásához öt tárgyat rejtettem el gipszformában: fillér, legó, csokipapír, csavaralátét, levendulamagocskák

Megfigyelési szempontjaik a következők voltak:

- Mi találtál? Mi lehet a tárgy?

- Milyen anyagból készült? (Milyen anyagokat ismerhettek azok az emberek, akik abban az időben éltek?)

- Milyen az alakja, milyen szerszámok vagy gépek kellettek a gyártásához?

- Mi olvasható le a tárgyról? Van rajta írás?

Csoportban dolgoztak, egy tárgyat kaptak, megbeszélték, hogy a szempontok alapján milyen megfigyeléseket tettek, majd ezt megosztották a többi csoporttal.

Az egyik legizgalmasabb rész a tárgy megkeresése volt.

Mindig sikeresebb a feldolgozás, ha a tanulók tevékenyen vesznek részt benne. :)

Útlevél és órai munka

Útlevél és az órai munka értékelése

 

Ebben a tanévben szerettem volna egy olyan "rendszert" alkalmazni, amelynek segítségével követhetőbbé válik, hogy ki mennyire aktív tanórán. Mivel a történelem egy utazás (időben és térben), ezért az útlevél készítése mellett döntöttem.

Célom, hogy a helyes választ adó, gondolkodó tanulókat egy pecsétnyomattal díjazzam, melyeket majd jegyre válthatnak. Mivel a tanév végéig gyűjtögetnek, ezért az éves értékelésnél egyértleműen kimutathatóvá válik az órai aktivitás.

Az útlevél elejére magyar címer került, az első lapjára a tanuló adatai, így ezek rendszerezését is gyakorolhattuk. Kép helyett ujjlenyomatokat vettünk "beazonosítás" céljából.

Rávezető kérdések segítségével tájékozottságukról adtak tanúságot kis tanítványaim, hisz tudták, mi az útlevél, mikor használták, és azt is, hogy az ujjlenyomatot mire jó.

A pecsét, amivel érvényesítem "utazásaikat", az egri várból való, egy iniciálé, így ez is kapcsolódik a történelemhez.

Szkennelés helyett

Office Lens

 

Pedagógusként sokszor okozott problémát, ha nem volt a közelemben szkenner és nem tudtam digitalizálni a könyvben lévő feladatokat (nem volt időm begépelni, vagy épp jó lett volna a hozzá tartozó képpel, design megőrzésével együtt megmutatni a gyerekeknek).

Diákként is nehézségekbe ütköztem akkor, amikor gyorsan kellett egy-két lapot megörökítenem, hisz a fényképezés sem hozott mindig minőségi archiválást.

Az Office Lens alkalmazást az egyik tanítványom ajánlotta nekem, amikor látta, hogy a kivetítőről, különböző szögekből sem sikerül megfelelő képet készítenem.

Az applikáció minden ilyen jellegű problémámat megoldotta. Táblát, plakátokat, iratokat, egy-egy könyvrészletet könnyedén lefotózhattam bármilyen szögből. A program a kívánt területet körbevágta és minőségi képet készített, amit menthettem OneNote, OneDrive, Word, PowerPoint, Pdf fájlként is.

Ha különböző könyvekből készítek feladatsort, akkor csak lefotózom és már vetítem is (természetesen a forrás megjelölésével) tanítványaim számára a megoldandó feladványokat.

A program elérhetősége: https://goo.gl/RCbz7d

vagy így  

(Megjegyzés: a link rövidítése és a Qr-kód az előző bejegyzésben bemutatott Google URL Shortener bővítménnyel készült másodpercek alatt ;)