QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Bitly.com

Bitly.com

 

A kiselőadások világában élünk továbbra is. Szépen felépített diasorokat készítettek tanítványaim. A többségüknél megjelent a https://bitly.com/ alkalmazás. Nagy figyelmet fordítunk a hivatkozások felsorolására. Ha nagyon hosszú a link, amelyet megjelölünk, és rövidíteni szeretnénk, akkor látogassuk meg ezt az oldalt. Egyszerűen működik, bemásoljuk a hosszú eredetit, ezután a program generál nekünk egy rövidet.

Váljon készséggé ez is!


 


Prezentációk készítése

Prezentációk készítése

 

A jól elkészített kiselőadás egy hosszú tanítási-tanulási folyamat eredménye.

Tapasztalataim szerint az első lépés az, hogy megtanítsam a diákoknak, nem szabad szöveggel telezsúfolni a diát. Egy bővített vázlat elkészítése, készségszintre emelése sok gyakorlást igényel. Több lehetőséget biztosítok erre, illetve az elkészült munka szóbeli bemutatására is.

A második lépés, amit kiemelt szempontnak tekintek, az a forrás megjelölése, az internetes és papíralapú irodalom szabályszerű hivatkozása.

8. évfolyamon minden tanév második félévében egy prezentációt kell elkészíteniük a tanulóknak, amelyben egy olyan regényt mutatnak be, amit elolvastak. Ennek elkészítésére 1 hónapot kapnak, hogy legyen elegendő idő a felkészülésre, annak is, aki nem olvas rendszeresen.

A szempontok a következőek:

Prezentácó felépítése:

- vázlatszerű

- 1. dia: Cím + név

- 2. dia: érdekességek az íróról, nem életrajz

- 3. dia: a regény bemutatása, könyvajánlóként (nem szabad spoilerezni)

- 4. dia: szereplők jellemzése vagy kedvenc rész kiemelése, saját vélemény

- 5. dia: felhasznált források listája

Szóbeli előadásmód:

- legyen kerek, mint egy fogalmazás

- ne a diát olvassuk fel, egészítsük ki figyelemfelkeltő információkkal

 

A legjobb az egészben, amikor nemcsak az anyanyelvi kompetenciájukat mutatják be ezzel, hanem digitális kompetenciájukat is. Ugyanis az én kedves tanítványaim olyan eszközöket használtak fel, amelyeket az elmúlt években óráimon megismertek, használtak, pedig nem kértem, nem volt feltétele a feladatnak, de ezzel mérhetővé tették ezirányú, közös tevékenységünket is.

Volt, aki annak nézett utána, hogy a regényt mennyien olvasták el az elmúlt években és ezt egy diagramon ábrázolta.

Volt, aki a könyvet és az abból készült filmet hasonlította össze, és a saját véleményéről mémekett készített. A könyvben például a főhősnő barna hajú volt, a filmben szőke, ehhez készült mém:

Volt, aki a szereplőket gondolattérkép segítségével jellemezte.

Volt, aki képregényben készítette el a regény első jelenetét.

Volt, aki Swayben, vagy épp Preziben alkotta meg beszámolóját.

....és ez még csak az első nap volt...

Ezért is érdemes pedagógusnak lenni, és "élvezettel kóstolgatni" amikor "beérik a gyümölcs"... :)

 

Irodalmi kávéház

Irodalmi kávéház

 

Lassan már hagyománnyá válik, hogy a 8. évfolyamos tanulókkal irodalmi kávéházat rendezünk a költészet napja alkalmából.

A feladat egyszerű: tanár néni hozza a pogácsát és a teát, míg diákjai a kortárs verseket és a csészéket.

Ez az év a lírai művekről szólt, sokat tanultunk általuk. Fejlődött memóriánk, hisz szavaltunk. Tanultunk irodalmi kifejezéseket, hisz próbáltuk több szempont alapján értelmezni a nagy költők alkotásait. Sokat hallgattuk is e műveket, különböző feldolgozásokban megzenésítve. Volt, amelyiket meg is rajzoltuk, színekkel jelezve azokat az érzéseket, amelyeket kiváltottak belőlünk.

A kávéház azért érdekes, mert az irodalmi nevelés mérhető rajta, mindenki személyiségéhez közel álló költeményt választ, előadja és indokolja, miért éppen arra esett a választása. A legjobb az, amikor saját verseiket hozzák el.

Posztoljunk verset az utcára!

A magyar költészet napja

 

Idén több módon is megemlékeztünk e jeles napról, annak ellenére, hogy mi egész évben a versek vonzásában éltünk/élünk. :)

Április 11-én két osztállyal a www.posztoljverset.hu oldal felhívására verseket, idézeteket írtunk színes lapokra, ezután az iskola környékére kiragasztottuk azokat, majd pedig  a cetlikről készült képeket posztoltuk a fentebb említett oldalon.