QQCSKA

Online és offline pedagógiai módszertár. Az oldal tartalma szerzői jogi védelem alatt áll."

Bognár Amália

magyar-történelem szakos tanár

Címkefelhő

Digitális faliújság

Digitális faliújság

www.linoit.com

 

Az egyik kedvenc felületem a gondolatok, feladatmegoldások megosztására.

Feladattípusok, amelyeket a program segítségével oldottunk meg (6-8. évf.):

- "Ki mondta kinek" - olvasmány feldolgozása

- "ötletelés" - pl. újságcímjavaslatok

- saját szófelhő feltöltése (film, pl. A legyek ura, hatása rám), majd azok értékelése cetlivel     (netikett szabályainak megfelelően)

- "Mi lett volna, ha..." (pl. ha Rómeó továbbél)

- ilyen volt az erdei táborban, fényképek feltöltése (montázskészítés)

- apróhirdetések feltöltése

 

Kerettörténettel...

Kerettörténettel...


Körülbelül három éve, amikor egyre többet gondolkodtam azon, hogy hogyan lehetne érdekesebbé tenni a nyelvtan tanítását, elkészítettem, egy nagyon kezdetlegesnek számító történetet, az igeragozás és a főnév tanításához.

Nagyokat nevettem, amikor megtaláltam, fogadjátok szeretettel. :D

Elkészítéséhez ezt a programot használtam: http://www.lapoda.hu/szoftverek/lapodamese

Jól alkalmazható digitális kompetencia fejlesztéséhez óvodában, alsó tagozaton, 5-6. évfolyamon, például a csoport mesekönyvének elkészítéséhez (persze, ahol adottak a feltételek).

Ha a meséket kivetítjük, akkor a gyerekek élőszóban is elmondhatják történeteiket társaiknak. Fejleszthetjük ezzel digitális és anyanyelvi kompetenciájukat, kognitív képességeiket (figyelemüket), fantáziájukat, kreativitásukat.

Kezdetleges példám:

 

Eszközzel könnyebb!

Eszközzel könnyebb!

 

Amikor ötleteket gyűjtök, és találok egy szimpatikusat, mindig végiggondolom, hogy az adott tanulócsoportnak mennyire lesz megfelelő, hogyan tudom a tananyaghoz kapcsolni, a használatával megkönnyítem-e az elsajátítás folyamatát vagy a gyakorlást.

A toldalékok tanítása nem könnyű feladat. [megtanulása sem :)] A képen látható eszköz 5. osztályosoknak való (bár később is alkalmazható).

A gondolatébresztőt ezen az oldalon találtam http://bit.ly/1LvAfmd, amely matematikaórához kapcsolódott, a helyiérték gyakorlásához. Amikor megláttam, az jutott az eszembe, ezt át lehet alakítani nyelvtanosra (szótő+képző+jel+rag), ezután már csak meg kellett valósítanom.

Ilyen lett:

Tudásfa

Irodalmi tudásfa

 

A fa dekorációs elemként is funkcionálhat. Ha egyéb tartalommal is fel akarjuk tölteni, akkor összekapcsolhatjuk a tananyaggal, mi rendszerezéshez használtuk.

A fa három főága a három műnemet jelképezi (epika, líra, dráma). A mellékágakra felakasztottuk a hozzájuk kapcsolódó műfajokat (lásd. képek).

A következő lépés az írók, költők és műveik válogatása lesz, amelyeket a  műnemekhez kapcsolunk. (ha elkészült megmutatom) :)

(a fa csomagolópapírból készült)